Leverandører

 

Kjøtt fra Fritt og vilt er enten økologisk, vilt eller fra dyr som har gått mest mulig ute på et naturlig beite og spist det de er ment å skulle spise. Kjøttet er frossent!

icon3

Kylling fra Holte gård

Via slakter Jens Eide får vi kylling og noen ganger and fra Holte Gård.

På gården i Drangedal følges fuglene fra egg og kylling til ferdig produkt. Kyllingene har god plass og de lever lenger. Denne formen for oppdrett skaper trivsel og gir liten grobunn for sykdom og bakterier. Antibiotika blir derfor ikke brukt på kyllingene fra Holte. De får vokse i et naturlig tempo, med fri tilgang på økologisk fór (selvsagt fritt for narasin og soya), vann og dagslys. Når fuglene er klare til å slaktes, blir de hentet av en de kjenner som har vært med i det daglige stellet, og levert til Holte gårds eget slakteri. Her legges fuglene manuelt i en elektrisk avliver som bedøver dem. De slaktes også manuelt og slipper dermed å henge levende etter beina på et transportbånd.

Minst mulig stress og lidelser på fuglene er positivt for kjøttets struktur!

noun_394626 (1)

Gressfôra og frittgående høylandsfe

Høylandsfe får vi fra flere bønder i Agder som driver i det små med mye frilandsbeite framfor fôring på bås med importert eller norskprodusert kraftfôr. Høylandsfe er nemlig en svært robust rase som går fritt rundt hele året og spiser det de finner i naturen som gras, blader, kvister, einer, lyng og vekster som mange andre kvegraser unngår. Det gjør dem til noen av våre beste landskapspleiere, og kjøtt fra høylandsfe får derfor et lite hint av viltsmak. Dessuten er det utrolig saftig og marmorert, med en gunstigere fettsyresammensetning enn kjøtt fra storfe som får mer intensiv fôring med store mengder kraftfôr. Slakter Jens Eide henter selv høylandsfeene på gårdene når de skal slaktes, og har god kontroll på at dyrevelferden blir ivaretatt. I tillegg tar også vi turen innom flere av bøndene for å slå av en prat og sjekke hvordan de driver. Høylandsfe skal ha tilskudd av grovfôr om vinteren, og de skal ha små skjul de kan gå innunder hvis de ønsker ly mot vær og vind, selv om den tykke pelsen deres tar av for både regn, sludd og snø.

Dette er happy og frie dyr, det vil du kjenne på smaken!

icon1

Frilandsgris

Fritt & vilt får saftig og smakfullt kjøtt av frilandsgris fra småbønder i Agder og Telemark. Frilandsgriser har en allsidig diett bestående av gress, vier, einer, urter og lyng, i tillegg til brød, grønnsaker, frukt og bær. Frilandsgris skal også ha tilgang til friskt vann og kraftfôr med vitaminer og mineraler.

icon2

Villsaulam/økologisk lam

Økologisk lam får vi fra ekteparet Øystein og Anne Turid Frøysnes fra Frøysnes sør for Ose i Bygland kommune.  Om sommeren går  500 av deres dalasau og lam på beite sammen med villreinen i fjellene rundt Rosskreppfjorden mellom Valle og Sirdalen, før de gode og feite hentes hjem igjen til gards i september. Her driver ekteparet Frøysnes etter økologiske prinsipper, og det brukes ikke kunstgjødsel eller sprøytemidler på jordene. Når sauene settes på bås for vinteren har de dobbelt så mye boltreplass som konvensjonelle sauer. De fôres med høy fra egenproduserte rundballer, og av og til litt økologisk kraftfôr.

Innimellom må vi spe på med lam fra andre økologiske sauebønder i Agder, men Frøysnes er vår hovedleverandør. Fritt & vilt har også tilgang på villsaulam som gasser seg med lyng, gress, urter, tang og tare ute på øyene i den sørlandske skjærgården og langs hele Agder-kysten. Blant annet vil du finne økologisk pinnekjøtt og fenalår av villsaulam fra Agder Kystbeitelag i nettbutikken vår før jul. Dette er et bærekraftig, lokalt og 100 prosent naturlig produkt, mørt som bare fy og en sann delikatesse.  

noun_251377 (3)
Viltkjøtt

Slakter Jens Eide i Lillesand sørger for elg og hjort til Fritt & vilt. Hos Eide slaktes for øvrig alt kjøttet vårt (bortsett fra kylling). Det er fordi vi vet at Jens Eide og co setter dyreetikk i sentrum!

Slakteriet ligger midt i et område med stor husdyrproduksjon. Dermed unngås lange, belastende transporter og man får en mest mulig skånsom behandling av dyrene. Bøndene i området kjenner til bedriftens rutiner og kvalitetskrav. Å levere dyr til Jens Eide Slakteri, gir en garanti for at alt går riktig for seg. Alle dyrene blir registrert, slik at bedriftens produkter kan spores tilbake til hvilket gårdsbruk råvarene kommer fra.

I en tid hvor kjøttbransjen preges av sentralisering og effektivisering, står Jens Eide fast på sine høye kvalitetskrav. Helt siden de startet opp sitt eget pølsemakeri i 1946 har navnet Eide vært forbundet med det ypperste, både når det gjelder smak og utvalg. I dag sysselsetter bedriften vel 30 medarbeidere, hvor alle er godt utdannet innen sine fagområder.