
En A-B-C til kraftkoking
Kjøttkraft er proppfull av næringsstoffer som er viktig for både hud, bindevev, leddbrusk og muskel- og skjelettsystemet. I Fritt & vilts nettbutikk får du kjøpt kasser med økologiske kraftbein og okseskank eller oksehaler i skiver, samt kasser med økologiske kyllingføtter og kyllingskrog til nettopp kraftkoking.
Instruksjoner
- Fyll en stor kjele med kyllingskrog og kyllingføtter eller kraftbein og okseskank/oksehaler i skiver. Hell over kaldt vann så det dekker + litt til
- Tilsett et par klunker med syre, for eksempel eplesidereddik. Dette gjør at porene i beina åpnes slik at mineralene trekkes lettere ut. La det stå i 30 til 60 minutter.
- Det er ikke nødvendig å skifte vann når du nå skal sette over gryta på komfyren. Kok opp og skum av underveis. Det er viktig at alt er gjennomvarmt før du setter platen på styrke 1 - 2 for å la kraften trekke/syde med lokk.
- Trekketiden avhenger av hva du koker kraft på. Dette kandu bruke som en hovedregel:° Kylling: 8-24 timer° Storfe: 12-74 timer
- Sil kraften mens den enda er varm. Hell den over på syltetøyglass eller norgesglass, evt tomme melkekartonger/juicekartonger. Når kraften er avkjølt kan du fryse den ned. I kjøleskapet holder den seg i minst sju dager.Fettlokket som legger seg på toppen av kraften kan du fjerne hvis du vil, men det gjør aldri vi. Kyllingfettet egner seg godt til steking, så du må i alle fall ikke kaste det.
- PS: I Fritt & vilt-familien har vi kun noen laurbærblad i kraftgryta som får koke med helt fra begynnelsen av, ingen grønnsaker eller andre krydderier. Da sitter vi igjen med en helt nøytral kraft/base som vi fryser ned i passende porsjoner. Før kraften skal inntas, smaksetter vi den med det vi har tilgjengelig i kjøleskapet.Forslag til grønnsaker, urter og krydderier som gir god smaker er løk, purre, selleristang, hvitløksfedd og alle typer rotgrønnsaker. Gurkemeie (gjerne fersk hvis du får tak i dette) og fersk ingefærrot i skiver gjør også susen. For ikke å snakke om timian, rosmarin og oregano. Litt salt er også nødvendig for å få frem de gode smakene.
- La kraften trekke/syde i 30 minutter før du siler den.Tips! Du kan selvsagt smaksette kraftbasen med grønnsaker, urter og krydderier FØR du fryser den ned, men vi anbefaler i så fall å vente med å ha i dette helt til slutt. Altså når det gjenstår et par timer av trekketiden.
Notater
Tips 1: Kyllingskrogene og stykkene med okseskank/oksehaler kan du fiskeopp av gryta etter at de har kokt en stund, for så å plukke av kjøttet. Legg beinrester tilbake igjen i gryta. Kjøttet kan du fryse ned og bruke til en senere anledning
Tips 2: Du kan sette kraftgryta med lokk i ovnen på 90 grader hvis du ikke ønsker å ha den stående på komfyren.
Tips 3: Liten plass i fryseren? Da kan du redusere kraften. La den putre uten lokk en stund. Hvor lenge avhenger av hvor mye du vil redusere den. Frys ned i små begre, eller i isbitformer. Når kraften skal inntas tar du ut et par isbiterninger og smelter disse forsiktig i ei gryte. Spe med ønsket mengde vann.
Tips 4: Med en nøytral kyllingkraft kan du lage vår favoritt, Tøkyo-kraft. Oppskriften finner du her.
Nøkkelord Kraft, Kylling, Økologisk, Storfe