OM OSS

Jeg ville forsikre meg om at kjøttet vi spiste kom fra dyr som hadde levd frie og gode liv. Det ble starten på den lille, familiedrevne bedriften Fritt & vilt.

Jeg vokste opp på en liten halvøy utenfor Kristiansand. Pappa var hobbyfisker og mamma hadde kjøkkenhage, drivhus og potetkjeller. Jeg fikk selvsagt pølser og posesuppe til middag innimellom jeg som alle andre barn. Men stort sett ble det servert god, hjemmelaget mat basert på sesongens råvarer.

Lykken på jord var de første solmodne tomatene husker jeg. For ikke å snakke om når piren kom til Sørlandet utpå forsommeren, eller når høstens første fårikålgryte sto og putret på komfyren.

Happy høner

Denne matgleden forsvant dessverre som dugg for solen da jeg flyttet ut for å studere, for så å vende tilbake igjen med full styrke da jeg ble mor til to gutter. Jeg ville gi disse småtassene mine den beste form for næring da sunn mat er viktig for både fysisk og psykisk helse. Samtidig ønsket jeg å lære de tidlig matglede og verdien av et godt måltid, slik min egen far og mor lærte meg.

Så jeg begynte med vårt daglige brød. Jeg bakte selv og fryste ned i stor skala. Da vi flyttet fra Oslo til Kristiansand anla mannen min en liten kjøkkenhage, og snart kom også drivhuset på plass etterfulgt av en gjeng happy høner som nøt godt av matavfallet vårt og ga oss ferske egg tilbake.

Jeg ble skikkelig gira, for dette var jo så gøy!

Fritt & vilt en realitet

Det ene ledet til det andre, og med et stadig sterkere engasjement for økologi, dyrevelferd og bærekraft, befant jeg meg snart kjørende ut på landsbygda for en halv frilandsgris og et helt villsaulam, ferdig slaktet men – hjelpes meg – ikke partert. Den jobben måtte jeg klare selv, med kyndig hjelp fra min bedre halvdel som har bodd flere år på gård i Utah.

Det var absolutt lærerikt, men selvsagt veldig tidkrevende i en travel hverdag å holde på sånn. Så jeg begynte å drømme om en kasse med dette kjøttet levert hjem til oss på døren.

Da må du nok brette opp ermene og gå i gang selvmente mannen min, og jeg var ikke snauere enn at jeg tok ham på ordet.

Full av pågangsmot gikk jeg til innkjøp av 150 villsaulam og tre beitefôra høylandsfe fra småbønder her i Agder, samt flere hundre kilo med viltkjøtt, kjøtt av frilandsgris og økologisk kylling. Alt ble oppbevart på et fryselager i Lillesand hvor jeg fikk leie hylleplass.

Og voila – høsten 2014 var bedriften Fritt & vilt en realitet.

En slakter med på laget

Herlighet, jeg må ha vært helt klin kokos på den tiden der. Jeg frilanset som journalist og pakket kjøttkasser for harde livet mellom reportasjene mine.

Jeg tror den lokale slakteren, som ofte var innom fryselageret, så at jeg strevde. En kveld vi begge jobbet sent, prikket han meg på skulderen min og sa:

– Trenger du hjelp?

Jeg svarte med å nikke og felle noen tårer.

Slakter Jens Eide i Lillesand har siden dette vært min høyre hånd. Han frigjorde meg fra fryselageret, rød nese og kalde fingertupper. Dessuten har jeg nå flinke folk med på laget som en gang i måneden kjører ut Fritt & vilt-kassene til kunder i Stavanger/omegn, Oslo og store deler av Sørlandet.

Nysgjerrig på innholdet i vår neste kasse?

Bevegelse og beite

For en mer bærekraftig framtid må vi ha økt fokus på hvordan kjøttet vi spiser blir produsert. Vi må heie på småskalabøndene som lar dyra sine leve frie og gode liv, med mye bevegelse og mye beite. Disse dyra livnærer seg av det naturen har å by på, og fôres ikke med mat som kunne vært spist av oss mennesker. Lyng, einer, urter og gress, ja til og med tang og tare for villsauenes del, går ned på høykant og omdannes til fantastisk godt kjøtt.

Ok, det koster litt mer, men når du velger kvalitet fremfor kvantitet verdsetter og utnytter du råvarene på en helt annen måte.

Dessuten smaker det bedre, både for samvittigheten og for ganen.

Vennlig hilsen Camilla Høy

Daglig leder