OM OSS

Fritt & vilt består av en over gjennomsnittlig dyrekjær familie på fire fra Kristiansand. Vi bor landlig til med to katter og seks høner. Undertegnede er primus motor og daglig leder i bedriften, men jeg får uvurderlig hjelp fra husbonden og våre to barn. I tillegg har jeg mange flotte bønder og en dyktig slakter med på laget, samt en håndfull pålitelige sjåfører som står på når Fritt og vilt-kassene skal leveres ut.

Hva er konseptet vårt?

Fritt & vilt startet vi opp i 2014 fordi vi som familie er opptatt av god dyrevelferd.

Konseptet vårt enkelt:

Vi setter hver måned sammen en kasse med sju kilo assortert kjøtt, noe passer til hverdags og noe til passer til fest.

Nå lanserer vi også en hverdagskasse og en hverdagskasse uten svin med litt enklere innhold for folk i farta.

Kjøttet vårt er enten vilt, økologisk eller fra hardføre dyreraser som får bevege seg fritt utendørs året rundt, og spise av det naturen har å by på.

Hvor kommer kjøttet fra?

Økologisk kylling:

Den økologiske kyllingen du finner i Fritt & vilt-kassene kommer fra Holte gård i Drangedal og Homlagarden i Hardanger. På Holte gård har kyllingene god plass og fri tilgang til dagslys. Fôret de får er fritt for soya og narasin. I fôret som Homlagarden gir, er det noe soya – men hovedkilden til proteiner er raps, erter og fiskeprotein – og soyaen kommer fra bærekraftig produksjon. Vi har valgt å ha Homlagarden med på laget fordi de er en foregångsgård når det kommer til dyrevelferd. Gården har egne, økologiske foreldredyr, til forskjell fra andre økologiske kyllingprodusenter som bruker konvensjonelle raser. På Homlagarden går kyllingene ute hele våren og sommeren.

Frilandsgris:

Kjøtt av økologisk frilandsgris får vi fra bonden Heinrich Jung som holder til på Åmot gård i Åsnes kommune. Her bor grisene i små hytter med halm i som de kan gå ut og inn av når de vil. På jordene vralter de rundt med krøllet hale mens de graver i jorda etter ugress, røtter og annet snadder. De har fri tilgang på en type kraftfôr som Heinrich Jung har utviklet selv, også dette fritt for soya.

Villsaulam og skotsk høylandsfe:

Kjøtt av villsaulam og skotsk høylandsfe får vi fra småbønder i Agder som driver ekstensivt, altså med mye beite og grovfôr fremfor importert kraftfôr. Høylandsfe og villsau er hardføre raser som går ute hele året. De spiser nærmest alt de kommer over i naturen, og regnes derfor som noen av våre beste landskapspleiere. Dyras naturlige instinkter er videre godt bevart da rasene ikke har blitt utsatt for intensiv avl.

Noen av bøndene vi samarbeider med tar kjøtt av villsaulam og høylandsfe i retur fra slakteren og står selv for salg av sine egne produkter via nettbutikken vår. Som bonden Nottov som driver med økologisk høylandsfe i Treungen, og Flekkefjord Villsaulam som selger økologiske fenalår og økologisk pinnekjøtt gjennom Fritt & vilt i tiden frem mot jul. Andre bønder igjen tar bare deler av kjøttet sitt i retur, for så å la slakter Jens Eide i Lillesand stå for videresalg av resten. Det er gjerne restauranter og hoteller som får kloa i disse lokale delikatessene, og så vi da 😊

Bøndene som leverer dyra til slakt må selvsagt følge lovverket for dyrevelferd, som krever at både høylandsfe og villsaulam har tilgang til le for vær og vind og frostfritt vann. De skal også ha regelmessig tilsyn.

Viltkjøtt:

I Fritt & vilt-kassene kan det også vanke kvernet kjøtt av elg og hjort, samt viltburgere uten gluten eller melk. Viltkjøttet kommer fra lokale jegere som leverer til slakter Jens Eide. Noe av hjortekjøttet av fra oppdrett.

Hvordan fungerer det?

Du kan holde deg oppdatert på innholdet i kassene våre ved å sjekke i nettbutikken, og ved å følge oss på Facebook og Instagram. I nettbutikken kan du handle månedens kasse direkte, eller du kan registrere deg som abonnent med automatisk trekk og få varene dine utlevert fast hver måned, alternativt annen hver måned.

Merk deg at kjøttet er fryst!

En oversikt over hvor og når vi leverer finner du her.

Og husk: bestillingsfristen på kassene våre er alltid den 20. i måneden.

Velkommen til oss som kunde.

Vennlig hilsen Camilla Høy

Fritt og Vilt-54