OM OSS

Fritt & vilt består av en over gjennomsnittlig dyrekjær familie på fire fra Kristiansand. Vi bor landlig til med to katter og seks høner. Undertegnede er primus motor og daglig leder i bedriften, men jeg får uvurderlig hjelp fra husbonden og våre to barn. I tillegg har jeg mange flotte bønder og en dyktig slakter med på laget, samt en håndfull pålitelige sjåfører som står på når Fritt og vilt-kassene skal leveres ut.

Hva er konseptet vårt?

Fritt & vilt startet vi opp i 2014 fordi vi som familie er opptatt av dyrevelferd og et mer bærekraftig kjøttforbruk.

Konseptet vårt enkelt:

Vi setter hver måned sammen en syv kilos kasse med assortert kjøtt, noe passer til hverdags og noe til passer til fest.

Kjøttet er enten vilt, økologisk eller fra husdyr som får bevege seg fritt utendørs året rundt, og spise av det naturen har å by på.

Hvor kommer kjøttet fra?

Økologisk kylling og økologisk frilandsgris:

Den økologiske kyllingen du finner i Fritt & vilt-kassene kommer fra Holte gård i Drangedal. Her har kyllingene god plass og fri tilgang til dagslys. De lever lengre enn konvensjonell kylling og slaktes manuelt på gårdens eget slakteri.

Bonden Heinrich Jung fra Åmot gård i Åsnes kommune i Hedmark står for økologisk frilandsgris. Jungs griser bor i små hytter med halm i, og de kan selvsagt gå ut og inn av disse hyttene som de vil.

Både kylling og gris må ha kraftfôr, men verken Holte eller Jung benytter seg av importert soya. Fôret som kyllingene får består av økologisk havre, mais, erter, hvete, åkerbønner, solsikke, potet, raps og vitaminer (selvsagt ikke narasin), mens heldiggrisene til Jung spiser ugress og annet snadder når de vralter rundt med krøllet hale ute på åkeren, i tillegg til et økologisk kraftfôr basert på mest mulig norske råvarer.

Villsaulam og skotsk høylandsfe:

Villsaulam og skotsk høylandsfe er hardføre raser som går ute hele året. De spiser alt de kommer over i naturen, og regnes derfor som noen av våre beste landskapspleiere. Dyras naturlige instinkter er videre godt bevart da rasene ikke har blitt utsatt for intensiv avl.

Noen av bøndene vi samarbeider med tar kjøtt av villsaulam og høylandsfe i retur fra slakteren og står selv for salg av sine egne produkter via nettbutikken vår. Som bonden Nottov som driver med økologisk høylandsfe i Treungen, og Flekkefjord Villsaulam som selger økologiske fenalår og økologisk pinnekjøtt gjennom Fritt & vilt i tiden frem mot jul. Andre bønder igjen tar bare deler av kjøttet sitt i retur, for så å la slakter Jens Eide i Lillesand stå for videresalg av resten. Det er gjerne restauranter og hoteller som får kloa i disse lokale delikatessene, og så vi da 😊

Bøndene som leverer dyra til slakt må selvsagt følge lovverket for dyrevelferd, som krever at både høylandsfe og villsaulam har tilgang til le for vær og vind og frostfritt vann. De skal også ha tilgang til halm om vinteren.

Viltkjøtt:

I Fritt & vilt-kassene kan det også vanke kvernet kjøtt av elg og hjort, samt viltburgere uten gluten eller melk. Viltkjøttet kommer fra lokale jegere som leverer til slakter Jens Eide.

Hvordan fungerer det?

Du kan holde deg oppdatert på innholdet i kassene våre ved å sjekke i nettbutikken, og ved å følge oss på Facebook og Instagram. I nettbutikken kan du handle månedens kasse direkte, eller du kan registrere deg som abonnent med automatisk trekk og få varene dine utlevert fast hver måned, alternativt annen hver måned.

Merk deg at kjøttet er fryst!

En oversikt over hvor og når vi leverer finner du her.

Og husk: bestillingsfristen på kassene våre er alltid den 20. i måneden.

Velkommen til oss som kunde.

Vennlig hilsen Camilla Høy

Fritt og Vilt-54